Salvati-l pe Charlie

Pentru ca in sfarsit a venit vremea buna pentru umblat la antene si repetoare, in 15 octombrie 2016, o echipa de radioamatori au plecat spre euliana 3 de refugiu de la Babele, locul de bastina al lui YO9C sau batranul Charlie, al celui mai tanar R73 in UHF si al digipeaterului APRS (YO9CMF-3). Din echipa au facut parte YO3GWM-Cristi, YO4ISC-Cristel, YO9GJX – Florian, YO9HKK – Stelica, si QRPP-ul lui YO4ISC, Mircea, posibil viitor radioamator. Cu sprijimul lui YO3GDI cu a carui masina (adevarat tanc) incarcata full cu scule si tot felul de echipamente am purces la drum.

Dupa cum stiti Charlie este “mort” din primavara. Scopul deplasarii a fost sa vedem daca exista vreo posibilitate practica de a-l readuce la viata. Cu multa nerabdare Cristi impreuna cu Mircea au urcat pe platforma eulienei si cu un prelungitor de jos, care cu ajutorul generatorului lui Stelica avea tensiune, au realimentat echipamentele. Bucuria a fost mare in momentul in care am constatat ca Charlie a revenit la viata. Am facut cateva QSO-uri de test cea mai indepartata statie fiind din Vulcan, repetorul mai tanar in UHF a inceput si el sa fie accesat din tara, iar digipeaterul APRS sa retransmita tramele care trimiteau pozitia noastra dintr-un TH-D72. BUN!!! Totul functioneaza. Merita sa continuam treaba.

Deschidem usa de la baraca de la parter si ce vedem inauntru ne taie respiratia. Stiam ce s-a intamplat de la Mircea YO9HGP. Din motive necunoscute, intr-o noapte din iarna trecuta, cabina de jos, in care era tabloul electric a luat foc. Dar imaginea ne-a depasit orice asteptare. Totul a fost transformat in scrum asa cum se poate vedea si in fotografiile de mai jos. TOTUL, inclusiv tabloul electric si cablurile de alimentare din aluminiu, ocazie cu care intre fazele cablului a aparut oarece rezistenta electrica, izolatia fiind compromisa.

Am incercat sa curatam cat de cat cenusa si sa vedem daca mai gasim totusi ceva cablu de alimentare in stare buna. Si pentru ca o treaba bine facuta nu poate decat sa iti aduca bucurii, cablul era introdus in baraca printrun canal de cabluri de mai bine de jumatate de metru adancime acoperit cu foi de tabla de 5 mm grosime. Mai bine de 3 metri de cablu sunt neatinsi de flacara si pot fi reutilizati. Eu cu Florian si Mircea pleacam catre telecabina sa vedem daca putem restabili alimentarea cu energie electrica, iar Cristel cu Stelica raman la baraca sa monteze un nou tablou electric. Din pacate energia electrica este intrerupta de ENEL cu posibilitatea ca dupa 1 noiembrie sa fie decuplata definitiv din motiv de neplata. Cauza este simpla. Acea rezistenta deteriorata a izolamentului cablurilor in timp a fost transformata intr-un consum electric care a dus ca rezultat la o factura din partea Enel in valoare de peste 2000 RON.

Suntem pusi in situatia sa apelam la ajutorul vostru, al utilizatorilor lui Charlie, al celor care doresc ca acest batran repetor, primul de la noi din tara, sa emita din nou sa ne ajutati printr-o donatie cu suma cat de mica pentru a achita in cel mai scurt timp factura la ENEL. Ceasul merge in defavoarea lui Charlie. Mai sunt 15 zile in care factura trebuie achitata. El asteapta si ne-a dovedit ca poate sa mai functioneze mult si bine pentru noi.

Orice contributie va fi anuntata pe site. Daca nu doriti sa va mentionam numele, suma, indicativul sau doar o parte din aceste informatii va rugam sa ne precizati. Daca reusim sa strangem suma necesara in timp util vom anunta ca nu mai este nevoie, daca nu reusim vom returna banii tuturor celor care au dorit sa contribuie totodata il vom ingropa definitiv pe Charlie.

Titular cont : Mitroi Marin Cristian 
Cod IBAN : RO72RNCB0075049819350001 
Banca Comerciala Romana Sector 4, Bucuresti

Urmatorii au donat pentru salvarea lui Charlie chair daca unii dintre ei NU au acces la acesta : 

YO9GWW – 50 RON, YO9BMN – 50 RON, YO9CMC – 50 RON, YO9GZV – 50 RON, subsemnatul YO9ILX – 50 RON)

Multumim!

Author: postmaster

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *